Bezoek aan CESAR Warmteaccu in Ecodorp Boekel

Op 21 juni bezochten we met acht energie-initiatieven Ecodorp Boekel om de CESAR warmteaccu te bezichtigen. Ad Vlems, de initiatiefnemer, vertelde over het systeem dat de 36 woningen verwarmt in de winter.

Ad: “Het systeem is heel simpel, en er wordt geen gebruik gemaakt van zeldzame metalen zoals in de meeste accu’s”. Zo’n 600 zonnepanelen op de daken van de woningen staan los van het net en sturen continu stroom door een grote massa van hoogovenslak (afvalproduct). De massieve trommel warmt op tot zo’n 450 graden. Door in de winter lucht door dikke pijpen in de massa te laten stromen wordt de warmte weer opgenomen en kunnen de woningen via een warmtewisselaar worden verwarmd. Aan het eind van de winter is de temperatuur van de warmteaccu gedaald tot 150 graden. Het systeem is rendabel vanaf ongeveer 25 woningen en kan ook op grotere schaal worden toegepast.

Op de foto is de warmteaccu te zien. Dat was eigenlijk het enige teleurstellende voor de aanwezigen; er is geen ingewikkelde techniek, dus de warmteaccu is een beetje saai om te zien. Meer informatie is te vinden op Ecodorp Boekel.